Tuesday, 24 December 2013

RESEPI " SAMBAL IKAN BILIS BELIMBING BULUH"

Sebenar nya resepi ni Mak Long dapat daripada kawan yang berasal dari Pahang sebab dia tengok Mak Long suka sangat makan sambal tu lalu terus beri resepi.

Bahan-bahan nya:

2 genggam belimbing buluh
10 biji cili padi ( lada ikut suka, tak mahu pedas campurkan bersama lada besar basah)
Sedikit bawang besar dihiris kecil
Segenggam ikan bilis (ikut suka)
Minyak masak

Cara membuat:
1.  Rebus belimbing buluh sampai kering.
2.  Tumbuk/ mesin cili padi dan kemudian masukkan belimbing, lenyek atau mesin.
3.  Tumbuk / mesin ikan bilis ( biar kasar sedikit jangan terlalu lumat).
4.  Masukkan minyak dalam kuali, bila panas masukkan bawang dan goreng sedikit kemudian masukkan cili padi, belimbing buluh dan ikan bilis. Kuantiti Minyak hendak lah sama paras dengan bahan-bahan yang  di masukkan dalam kuali.
5.  Goreng sambal hingga kering (ikut suka), kemudian naikkan di tepi kuali supaya minyak tos.

* sambal enak di makan dengan nasi putih/ lempang/ keladi rebus/ ubi rebus

Sebenarnya hari ni memang masak sambal ni, makan dengan pisang goreng pun menjadi . Selamat mencuba kepada anak- anak sedara sekalian.





1 comment: