Sunday, 29 December 2013

RESEPI MAK TOK "IKAN CARU MASAK PECEL SANTAN"

Ini memang resepi kegemaran keluarga. Bila semua adik- beradik berkumpul masa cuti di kampung mesti Mak Tok masak pecel ikan ni.

Bahan-bahan nya:

1 ekor ikan caru sederhana  besar
Bawang merah secukupnya
Bawang putih sedikit sahaja
1 cawan santan pekat
6 helai daun cekor serta 3 isi cekor ( ikut suka) - daun biar lebih sedikit dari isinya
6 biji cili padi (ikut suka)
Garam

Cara nya:

1.  Ikan caru di bakar ( jangan buang jaket nya).
2.  Bawang putih dan bawang merah di bakar.
3.  Tumbuk/ mesin cili padi bersama bawang putih dan bawang merah serta isi cekor.
4.  Hiris daun cekor ( kasar atau halus ikut suka)
5.  Masukkan ikan, bahan tumbuk/mesin tadi, daun cekor dan garam ke dalam santan.
6.  Tekan-tekan sedikit ikan dengan sudu supaya terasa rempah dan santan nya.

Nota: masakan ini amat sedap jika kita gunakan ikan darat seperti haruan, keli (iwak lele), puyu ( betuk) dan lain-lain. Ikan terubuk atau ikan kembung pun boleh.


1 comment: