Ini memang resepi kegemaran keluarga. Bila semua adik- beradik berkumpul masa cuti di kampung mesti Mak Tok masak pecel ikan ni.
Bahan-bahan nya:
1 ekor ikan caru sederhana besar
Bawang merah secukupnya
Bawang putih sedikit sahaja
1 cawan santan pekat
6 helai daun cekor serta 3 isi cekor ( ikut suka) - daun biar lebih sedikit dari isinya
6 biji cili padi (ikut suka)
Garam
Cara nya:
1. Ikan caru di bakar ( jangan buang jaket nya).
2. Bawang putih dan bawang merah di bakar.
3. Tumbuk/ mesin cili padi bersama bawang putih dan bawang merah serta isi cekor.
4. Hiris daun cekor ( kasar atau halus ikut suka)
5. Masukkan ikan, bahan tumbuk/mesin tadi, daun cekor dan garam ke dalam santan.
6. Tekan-tekan sedikit ikan dengan sudu supaya terasa rempah dan santan nya.
Nota: masakan ini amat sedap jika kita gunakan ikan darat seperti haruan, keli (iwak lele), puyu ( betuk) dan lain-lain. Ikan terubuk atau ikan kembung pun boleh.
SODAP BA!...
ReplyDelete