Bahan-bahannya:
4 ekor sotong katak ( sotong ni tebal sikit isinya tidak seperti sotong biasa)
Bawang putih ( secukupnya) - di mesin/ tumbuk/potong halus
Bawang merah (secukupnya) - di mesin/tumbuk/ potong halus
Sedikit halia - di mesin/ tumbuk/ potong halus
Minyak (biar lebih sedikit)
Caranya:
1. Sotong di basuh dan potong ikut suka tetapi jangan buang dakwat hitam nya.
2. Masukkan minyak dan tumis bawan putih, bawang merah dan halia sehingga naik baunya
3. Kemudian masukkan sotong dan goreng sehingga kuah pekat. Tidak perlu tambah air sebab air sotong akan keluar bila di masak.
4. Untuk nampak selera, belah cili merah besar dan hiaskan di atas nya semasa menghidangkan
Nota: masak hitam ni x sedap rasanya jikalau menggunakan sotong biasa
No comments:
Post a Comment