Sunday, 29 December 2013

RESEPI MAK TOK "SOTONG MASAK HITAM"

Kalau tengok gambar resepi ni tentu anak-anak saudara Mak Long tak mahu mencuba nya takut tak lalu nak makan sebab warna nya tidak menyelerakan. Tapi bila sudah mencuba baru tahu yang rasanya amat unik sehingga menjilat jari. Kalau makanan, jangan pandang pada rupa tapi pada rasanya.....cuba dahulu baru komen.


Bahan-bahannya:

4 ekor sotong katak ( sotong ni tebal sikit isinya tidak seperti sotong biasa)
Bawang putih ( secukupnya) - di mesin/ tumbuk/potong halus
Bawang merah (secukupnya) - di mesin/tumbuk/ potong halus
Sedikit halia - di mesin/ tumbuk/ potong halus
Minyak (biar lebih sedikit)

Caranya:

1.  Sotong di basuh dan potong ikut suka tetapi jangan buang dakwat hitam nya.
2.  Masukkan minyak dan tumis bawan putih, bawang merah dan halia sehingga naik baunya
3.  Kemudian masukkan sotong dan goreng sehingga kuah pekat. Tidak perlu tambah air sebab air sotong akan keluar bila di masak.
4.  Untuk nampak selera, belah cili merah besar dan hiaskan di atas nya semasa menghidangkan

Nota: masak hitam ni x sedap rasanya jikalau menggunakan sotong biasa



No comments:

Post a Comment