Saturday, 11 January 2014

RESEPI " DONUT "

Resepi yang Mak Long catat ini adalah resepi adik Mak Long yang bongsu (Mak Su). Suatu hari dia hidangkan Mak Long donut di rumahnya untuk sarapan pagi, bila makan Mak Long rasa hasil tangannya sedap dan lembut, lalu Mak Long minta resepi ni untuk di paparkan di blog ini supaya boleh di jadikan panduan untuk anak-anak saudara kami semua.

Bahan-bahan nya:

2  1/2 cawan tepung gandum
2 sudu margarin
1 sudu minyak masak
1 biji telor
1/4 cawan susu cair
1/4 cawan air
1 packet yeast kering (11 gm) - gunakan hanya 9 gm sahaja

Cara nya:

1.  Panaskan margarin dan minyak sehingga margarin cair, kemudian sejukkan.

2.  Yeast di campur dengan sedikit air dan gula untuk mengaktifkan nya.

3.  Campurkan tepung, susu, margarin dan minyak yang di cairkan, telur, yeast dan air di dalam mangkuk.

3.  Kemudian uli sampai sebati sehingga adunan tidak lekat.

4.  Rehatkan selama 45 minit. Taburkan sedikit tepung di atas papan canai supaya semasa mencetak doh tidak lekat. Kemudian leperkan dan cetak guna cetak donut atau buat gelang seperti kueh keria atau gunakan mug dan buat lubang di tengah.

5.  Goreng sehingga kuning.

Nota: adunan ini boleh digunakan untuk membuat roti/ pau goreng berinti sambal





No comments:

Post a Comment