Bahan-bahan nya:
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu margarin
1 sudu minyak masak
1 biji telor
1/4 cawan susu cair
1/4 cawan air
1 packet yeast kering (11 gm) - gunakan hanya 9 gm sahaja
Cara nya:
1. Panaskan margarin dan minyak sehingga margarin cair, kemudian sejukkan.
2. Yeast di campur dengan sedikit air dan gula untuk mengaktifkan nya.
3. Campurkan tepung, susu, margarin dan minyak yang di cairkan, telur, yeast dan air di dalam mangkuk.
3. Kemudian uli sampai sebati sehingga adunan tidak lekat.
4. Rehatkan selama 45 minit. Taburkan sedikit tepung di atas papan canai supaya semasa mencetak doh tidak lekat. Kemudian leperkan dan cetak guna cetak donut atau buat gelang seperti kueh keria atau gunakan mug dan buat lubang di tengah.
5. Goreng sehingga kuning.
Nota: adunan ini boleh digunakan untuk membuat roti/ pau goreng berinti sambal
No comments:
Post a Comment