Resepi ini adalah resepi keluarga dan kami suka makan gulai asam ikan mayung atau ikan duri, sementah lagi kampung kami terletak tidak jauh dari Pekan Parit Jawa di mana nelayan laut mendarat di jeti Parit Jawa, Muar. Ini adalah resepi Mak Tok.
Bahan-bahan nya:
2 ketul ikan parang (badan nya)
1/2 biji bawang besar (bawang kecil pun boleh - )
3 biji bawang putih (besar)
1/4 inci halia
1/2 sudu kecil (tsp) serbuk kunyit
3 sudu makan minyak masak
3 sudu makan cili boh (pedas ikut suka - cili mesin sendiri lebih sedap)
3 1/2 cawan air
garam ikut rasa
air asam jawa (kalau guna asam extra lebih kurang 1 sudu kecil)
3 pokok daun kesum
Cara nya
1. Mesin/tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia sekali gus.
2. Masukkan minyak dalam periuk dan tumis bahan tumbuk tadi sehingga kuning.
3. Setelah itu masukkan cili boh dan kunyit, dan tumis bersama bawang tadi sehingga pecah minyak.
4. Kemudian masukkan ketulan ikan dan biarkan sekejap supaya mesra dengan bahan tumis tadi (supaya hilang bau hanyir ikan).
5. Masukkan air, air asam jawa dan daun kesum. Tunggu hingga mendiddih baru masukkan garam atau perasa. Masak sehingga kuah mesra/pekat iaitu lebih kurang selama 20 minit (ikut jenis ikan). Rasa asam garam nya kemudian angkat.
No comments:
Post a Comment